O situație frecventă și o întrebare provocatoare. Între cele două este un conflict mocnit și indiferent de varianta aleasă una din părți pierde. Și atunci ce e de făcut?
Exact ce e de făcut?
În primul rând să clarifici partea de întrebare, pentru ca de acolo vine problema.
- E o pofta generată de o nevoie ascunsă?
- E o nevoie generată de foame?
Nu privi contrariată, pentru că și atunci când îți este foame și în fața ta e o tavă de prăjitură, vei alege prăjitura. Foamea nu are preferințe! Pe de altă parte foamea nu vine instant. Acum 5 min erai bine și acum îți este foame. Foamea crește gradual și o poți păcăli și cu un pahar de apă. 💧
În schimb nevoia ascunsă stă acolo și îți scoate în față doar tava de prăjitură. Din păcate e imposibil să se lase potolită. Te va reîntoarce la tava de prăjitură, indiferent câte pahare de apă alegi tu să bei. Efectul nevoilor ascunse nerezolvate este mâncatul emoțional.
Mâncatul emoțional
Constă în consumul de alimente, indiferent de gust, în lipsa senzației de foame și este generat de emoții de intensitate diferită, în general negative (stres, frustrare, nemulțumire, tristețe, neliniște, depresie, singurătate). Un fapt este cert, mâncatul emoțional îți adâncește emoțiile negative, amplificându-le sau generând un mixt de emoții. E un ciclu care se repetă și de fiecare dată crește în dimensiune.
Mai este o variantă, privarea de a mânca desert, pentru că ești la regim alimentar, de fapt toată viața ta a fost ca un roller coster al dietelor. Efectul acestui “circuit amețitor” te-a determinat la un moment dat să renunți la tot și să te lași pradă mâncatului compulsiv.
Soluția?
- Identifici si rezolvi nevoia ascunsă.
- Identifici și pui în aplicare un stil de viață, o dietă funcțională pentru tine.
- Adaptezi preparatele pentru a-ți satisface mici plăceri.
Mie și familiei mele ne plac deserturile. Îmi place să le pregătesc și apoi să ne bucurăm de gustul lor. Desertul lipsește foarte rar din casă și cu toate astea nu suntem supraponderali. Hai să îți spun câteva obiceiuri personale pe care le aplic la pregătirea desertului:
- aleg rețete simple cu ingrediente puține
- controlez cantitatea de zahăr, o scad cu cel puțin 30%
- controlez grăsimea folosită, atât din punct de vedere al naturii ei, dar și al cantității. Aici reduc cantitatea cu 20-50%. De exemplu: la deserturile cu creme de unt, înlocuiesc untul cu mascarpone.
- Mănânc desertul doar la masa de prânz, la sfârșitul mesei, când sunt sătulă.
Despre emoții și nevoi ascunse, discutăm în privat, pentru că acolo nu există o soluție universală.
Acum hai să-ți spun și ce modificări am făcut la rețeta de azi.
- am folosit prune, e sezonul lor și e păcat să nu beneficiem de fructele de sezon, proaspete. Recunosc, afinele sunt mai puțin calorice, dar le găsim mai tot timpul anului. Rețeta se poate face cu mere, caise, piersici, amestec de fructe de pădure.
- nu am adăugat zahăr în aluat.
- am pus doar 30 g zahăr peste prune.
- am pus o lingură de de scorțișoară.
- zahărul pudră a fost de decor, pentru impresie.
Deci, ce facem cu desertul?



