Primii pași ca să adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare.

Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a rețetelor la principii de alimentație sănătoasă, poți transforma această provocare într-o strategie cu pași simpli de acțiune, care în scurt timp se poate transforma într-un obicei.

Decoperă din acest articol care sunt primii pași ca să-ți adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă.

 

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare.

Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a rețetelor la principii de alimentație sănătoasă, poți transforma această provocare într-o strategie cu pași simpli de acțiune, care în scurt timp se poate transforma într-un obicei.

 

Iată cei 4 pași simpli ca să adaptezi rapid rețetele preferate

 

Alege alimente naturale

Alegerea alimentelor naturale reprezintă fundația alimentației sănătoase.

Produsele integrale, cum ar fi condimentele, fructele, legumele, cerealele integrale, pseudocerealele, lactate naturale și proteinele complete, sunt bogate în nutrienți esențiali care îți susțin funcționarea optimă a organismului.

Câteva exemple:

Dacă înlocuiești cerealele procesate cu cele integrale sau cu pseudo cerealele vei simți o creștere a nivelului tău de energie, elimini apa în exces din organism și câteva kilograme nedorite.

Dacă adaugi în alimentația ta zilnică legume crude sau gătite, te bucuri automat de o digestie mai bună și o stare de sațietate pentru o perioadă mai lungă.

Dacă alegi lactate naturale din surse sigure, eviți senzațiile de balonare asociate cu consumul lactatelor ultra procesate.

Dacă alegi în locul dulciurilor ambalate din magazine, fructe proaspete, iaurturi naturale sau ciocolată neagră, eviți îngrășarea și poftele excesive de dulce.

 

Orice rețetă în care folosești alimente mai naturale, va fi mai sănătoasă și de multe ori, mai puțin calorică decât varianta procesată.

 

Evită produsele ultra procesate

Un studiu realizat de Universitatea Harvard a evidențiat legătura dintre consumul acestor produse și riscul crescut de obezitate și boli metabolice.

În loc să cumperi gustări ambalate, optează pentru alternative sănătoase, cum ar fi nucile, semințele sau fructele uscate, fructe proaspete de sezon și alimente integrale.

Evită să-ți faci cumpărăturile după o zi stresantă sau atunci când îți este foame.

În astfel de momente, există tendința de a cumpăra produse mai puțin nutritive.

Dacă reușești să înlocuiești aceste produse ultra procesate cu variante mai naturale, vei avea în casă produse care sunt prietene cu sănătatea ta, care te vor ajuta să ai rețete echilibrate!

 

Aplică principiile din modelele alimentare recunoscute la nivel internațional sau național

Adoptarea unui model alimentar recunoscut pentru efectele benefice asupra sănătății, îți oferă o structură clară pentru rețetele tale și pentru o alimentație săptămânală echilibrată.

Dieta mediteraneană, de exemplu, este apreciată pentru beneficiile sale asupra sănătății inimii și pentru scăderea în greutate.

Acest model alimentar include un consum ridicat de legume, fructe, nuci, ulei de măsline, proteine de calitate și pește.

Modelul DASH este ideal pentru cei care doresc să controleze tensiunea arterială.

Acesta promovează consumul de alimente bogate în potasiu, calciu și magneziu, cum ar fi bananele, lactatele cu conținut scăzut de grăsimi și legumele verzi.

 

Alimentația carpato-danubiană un model alimentar național, pune accent pe produse locale și sezoniere.

Aceasta include legume rădăcinoase, proteine de calitate și lactate fermentate.

Un exemplu de rețetă tradițională adaptată este ciorba de legume, care poate fi preparată cu legume proaspete, carne slabă și ierburi aromatice, fără adaos de smântână sau carne grasă.

 

Gătirea corectă a alimentelor

Metoda de preparare a rețetelor influențează semnificativ valoarea lor nutritivă și efectele asupra organismului.

Prăjirea la temperaturi mari distruge vitaminele și apar grăsimile de tip trans care sunt extrem de nesănătoase pentru întregul organism.

În schimb, coacerea la cuptor, fierberea sau gătitul la aburi păstrează nutrienții și aroma naturală a alimentelor.

Exemple: cartofii prăjiți și puiul crispy pot fi preparate cu ușurință la cuptor, cu puțin ulei de măsline și condimente.

 

Adaptarea rețetelor la principii de alimentație sănătoasă este un pas esențial către un stil de viață mai bun.

Prin alegerea unor ingrediente naturale, evitarea produselor ultra procesate și adoptarea unor modele alimentare recunoscute, poți face schimbări semnificative în alimentația zilnică.

Dacă nu știi de unde să începi, poți descărca planul alimentar pentru 7 zile care conține peste 30 de rețete adaptate la principii de alimentație sănătoasă și vei avea un punct de plecare.

Sper ca aceste informații să îți fie de folos în călătoria ta spre o alimentație mai sănătoasă și ușor de inclus într-un program încărcat!

 

 

Referințe

  1. “Ultra-Processed Foods and Cardiovascular Disease Risk: A Prospective Cohort Study,” JAMA Internal Medicine.
  2. “Mediterranean Diet and Longevity,” The New England Journal of Medicine.
  3. “Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet,” The National Heart, Lung, and Blood Institute.
  4. “The Benefits of Whole Foods,” Harvard Health Publishing.

Cuprins

Distribuie

Scris de

Oana Teslaru
Nutriționist acreditat ARNFS, specializat în alimentația în Tulburări Endocrine și Psihonutriție

Sunt Oana Teslaru, nutriționist acreditat iar misiunea mea este să te susțin în procesul spre cea mai bună versiune a ta: o persoană mai sănătoasă, mai energică și mai fericită!

Câteva cuvinte despre mine

La 30 de ani am făcut prima schimbare cu adevărat importantă în viața mea, am devenit mama unui băiețel minunat care mă inspiră zi de zi să devin cea mai bună versiune a mea.

Până să devin mamă m-am aventurat în lumea antreprenoriatului, iar acum tot aici sunt dar cu o viziune total diferită.

Am dedicat foarte mult timp lucrând în propria agenție de publicitate full service. După câțiva ani de muncă multă, proiecte mult prea variate și încâlcite am pus punct și … de la capăt, dar diferit!

Am făcut curat în servicii, proiecte și clienți.

Apoi am făcut o curățenie generală la nivel de valori, credințe și chiar sens al vieții. Iar când am tras linia am rămas cu o mână de proiecte care se aliniază cu valorile mele!

În perioada de tranziție, în care mi-am „tratat” stilul de viață, am înțeles că munca este importantă, dar și mai important este modul în care trăiesc și mă îngrijesc.

Am învățat că omul are nevoie de echilibru în toate ariile (fizic, psihic și emoțional).

Așa că odată cu tot acest demers, m-am hotărât să îmi schimb puțin direcția și am devenit nutriționist orientat către prevenție și stil de viață.

Scopul meu este să știu cum să fac alegeri echilibrate pentru mine și pentru familia mea, iar misiunea mea este să împărtășesc cu toți cei care vor o schimbare pozitivă în viață, o părticică din experiența și cunoștințele mele.

Toate resursele și cunoștințele de marketing le folosesc având în vizor aceeași viziune: de a crește doar business-uri care fac bine!

Cum am devenit Nutriționist?

În concediul de creștere al copilului am început să studiez nutriția și la finalul anului 2022 am devenit Consultant Nutriționist certificat ARNFS. Am continuat aprofundarea cu un curs despre Alimentația în Tulburări Endocrine și un Curs de Psihonutriție.

Lunar particip la conferințe medicale care au legătură cu ultimele noutăți din domeniul nutriției, al prevenției și al remisiei bolilor metabolice (obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare).

Pe lângă toate aceste cursuri, mă specializez continuu prin participarea la cursuri și programe valoroase din domeniu.

Tot ce am studiat a fost din pasiune, pentru mine, copilul meu și familia mea, iar acum și pentru tine!

Când am realizat că alimentația sănătoasă și stilul de viață bazat pe echilibru, pot fi ușor de urmat dacă sunt structurate în pași mici și clari, m-am hotărât să împărtășesc aceste strategii cu tine și cu toți cei care fac parte din comunitate de peste 5000 de persoane care crește frumos!

Mai multe despre parcursul meu profesional poți găsi pe profilul de LinkedIn

Dacă vrei să vezi ce fac în timpul liber mă găsești pe Facebook sau pe Instagram

Pagina oficială de Facebook este aici 

Dacă îți place conținutul video mă găsești pe TikTok și pe YouTube

Alte articole din categoria Nutritie, Stil de viață și sănătate

Importanța sprijinului potrivit

Ți-ai propus de nenumărate ori să mănânci mai sănătos, să slăbești câteva kilograme, să începi să faci mișcare sau să-ți aloci timp pentru relaxare, și doar după câteva zile revii…

Primii pași ca să adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare. Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a…

Cum arată alimentația sănătoasă în post? ce să faci și ce să eviți?

Renunțarea la alimentele de origine animală și trecerea la o dietă bazată exclusiv pe produse vegetale pe o perioadă de timp, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dacă aceasta…

Feedback

Ajută-ne să îmbunătățim platforma Bioza. Semnalează orice problema sau sugestie.
Îți mulțumim!