Cum faci diferența între un produs natural și unul procesat?

Din acest articol afli cum poți face diferența între produsele de pe rafturile magazinelor și cum poți alege alimente mai naturale pentru tine și familia ta. În primul rând este obligatoriu să citești etichetele produselor, chiar dacă pe ele apar cuvintele Bio sau ingrediente naturale!

Din acest articol afli cum poți face diferența între produsele de pe rafturile magazinelor și cum poți alege alimente mai naturale pentru tine și familia ta.

Cum identifici produsele sănătoase și naturale?

În primul rând este obligatoriu să citești etichetele produselor, chiar dacă pe ele apar cuvintele Bio sau ingrediente naturale!

Alege produse care au liste scurte de ingrediente și care nu conțin aditivi artificiali, E-uri, conservanți sau o cantitate mare zahăr, fructoză sau siropuri.

Etichetele produselor încep cu ingredientele care se regăsesc în cea mai mare cantitate în conținutul acelui produs.

Spre exemplu la o etichetă de pâine (naturală)  ingredientele sunt puse în următoarea ordine: făină integrală, apă, semințe, maia, sare.

La o ciocolată sau un suc, eticheta cel mai probabil va începe cu zahăr pentru că acesta se regăsește în cea mai mare cantitate în produs.

 

Câteva exemple de produse naturale pe care le găsești ușor:

  • Legume și fructe proaspete și de sezon: ceapă verde, salată, spanac, mere, pere, afine
  • Leguminoase: fasole, linte, năut (excelente surse de proteine vegetale)
  • Cereale integrale: fulgi de ovăz, orez brun, paste integrale
  • Lactate naturale: iaurt natural simplu, kefir, sana, brânză, cașcaval
  • Grăsimi sănătoase: avocado, nuci și semințe crude, uleiuri presate la rece (ulei de măsline, ulei de avocadă, ulei de floarea soarelui)
  • Carne slabă și pește: carne albă de pui, curcan, pește și fructe de mare capturate în zone curate
  • Ouă: ideal de la găini crescute în libertate

 

Sănătos dar economic?

Bănuiesc că te-ai confruntat și cu întrebarea dacă alimentația sănătoasă presupune automat costuri mai mari.

În realitate, alegerile sănătoase nu înseamnă neapărat prețuri mai ridicate, ci alegeri planificate și informate.

Una dintre cele mai mari preconcepții este că alimentele sănătoase sunt scumpe. De fapt, multe opțiuni sănătoase pot fi mai ieftine decât produsele ultra procesate.

De exemplu, fasolea și lintea, supranumite “carnea săracului”, sunt bogate în proteine și au un cost mult mai mic comparativ cu carnea.

Produsele de sezon sunt de asemenea mai accesibile și mai sănătoase decât cele care sunt transportate de la mari distanțe și păstrate în condiții speciale.

Gătitul acasă, cu ingrediente simple și curate, poate reduce costurile semnificativ comparativ cu mâncarea comandată sau semi-preparatele ultra procesate pe care le găsești în supermarket.

 

Riscurile alimentelor ultra procesate

Alimentele ultra procesate, precum fast-food-ul, mezelurile procesate și băuturile carbogazoase, sunt adesea ieftine, dar au efecte negative dovedite asupra sănătății.

Studiile arată că aceste alimente au fost asociate cu risc crescut de boli metabolice, diabet zaharat, obezitate și boli cardiovasculare din cauza conținutului ridicat de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.

Consumul frecvent de alimente ultra procesate este corelat cu creșterea rapidă în greutate și probleme digestive persistente.

 

Ce poți face acum pentru o alimentație mai naturală?

Planifică mesele și pregătește liste de cumpărături, în acest fel eviți cumpărăturile impulsive și automat alegi produse sănătoase.

Gătește acasă rețete simple și rapide ce pot fi făcute din ingrediente mai naturale și economice.

 

 

Referințe:

  1. Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. Am J Public Health. 2007
  2. Hodge RA et al. Consistent and changing consumption of fast-food and full-service meals and 3-year weight change in a large population cohort study. Am J Clin Nutr. 2023.

 

Cuprins

Distribuie

Scris de

Oana Teslaru
Nutriționist acreditat ARNFS, specializat în alimentația în Tulburări Endocrine și Psihonutriție

Sunt Oana Teslaru, nutriționist acreditat iar misiunea mea este să te susțin în procesul spre cea mai bună versiune a ta: o persoană mai sănătoasă, mai energică și mai fericită!

Câteva cuvinte despre mine

La 30 de ani am făcut prima schimbare cu adevărat importantă în viața mea, am devenit mama unui băiețel minunat care mă inspiră zi de zi să devin cea mai bună versiune a mea.

Până să devin mamă m-am aventurat în lumea antreprenoriatului, iar acum tot aici sunt dar cu o viziune total diferită.

Am dedicat foarte mult timp lucrând în propria agenție de publicitate full service. După câțiva ani de muncă multă, proiecte mult prea variate și încâlcite am pus punct și … de la capăt, dar diferit!

Am făcut curat în servicii, proiecte și clienți.

Apoi am făcut o curățenie generală la nivel de valori, credințe și chiar sens al vieții. Iar când am tras linia am rămas cu o mână de proiecte care se aliniază cu valorile mele!

În perioada de tranziție, în care mi-am „tratat” stilul de viață, am înțeles că munca este importantă, dar și mai important este modul în care trăiesc și mă îngrijesc.

Am învățat că omul are nevoie de echilibru în toate ariile (fizic, psihic și emoțional).

Așa că odată cu tot acest demers, m-am hotărât să îmi schimb puțin direcția și am devenit nutriționist orientat către prevenție și stil de viață.

Scopul meu este să știu cum să fac alegeri echilibrate pentru mine și pentru familia mea, iar misiunea mea este să împărtășesc cu toți cei care vor o schimbare pozitivă în viață, o părticică din experiența și cunoștințele mele.

Toate resursele și cunoștințele de marketing le folosesc având în vizor aceeași viziune: de a crește doar business-uri care fac bine!

Cum am devenit Nutriționist?

În concediul de creștere al copilului am început să studiez nutriția și la finalul anului 2022 am devenit Consultant Nutriționist certificat ARNFS. Am continuat aprofundarea cu un curs despre Alimentația în Tulburări Endocrine și un Curs de Psihonutriție.

Lunar particip la conferințe medicale care au legătură cu ultimele noutăți din domeniul nutriției, al prevenției și al remisiei bolilor metabolice (obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare).

Pe lângă toate aceste cursuri, mă specializez continuu prin participarea la cursuri și programe valoroase din domeniu.

Tot ce am studiat a fost din pasiune, pentru mine, copilul meu și familia mea, iar acum și pentru tine!

Când am realizat că alimentația sănătoasă și stilul de viață bazat pe echilibru, pot fi ușor de urmat dacă sunt structurate în pași mici și clari, m-am hotărât să împărtășesc aceste strategii cu tine și cu toți cei care fac parte din comunitate de peste 5000 de persoane care crește frumos!

Mai multe despre parcursul meu profesional poți găsi pe profilul de LinkedIn

Dacă vrei să vezi ce fac în timpul liber mă găsești pe Facebook sau pe Instagram

Pagina oficială de Facebook este aici 

Dacă îți place conținutul video mă găsești pe TikTok și pe YouTube

Alte articole din categoria Nutritie

Microbiomul intestinal: aliatul invizibil pentru sănătate și echilibru

Microbiomul intestinal este alcătuit din bacterii, virusuri, fungi și alte microorganisme care populează tubul digestiv. Rolul lor este să digere alimente, produc vitamine, reglează sistemul imunitar, influențează greutatea și inclusiv…

Importanța sprijinului potrivit

Ți-ai propus de nenumărate ori să mănânci mai sănătos, să slăbești câteva kilograme, să începi să faci mișcare sau să-ți aloci timp pentru relaxare, și doar după câteva zile revii…

Primii pași ca să adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare. Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a…

Feedback

Ajută-ne să îmbunătățim platforma Bioza. Semnalează orice problema sau sugestie.
Îți mulțumim!