Din acest articol afli cum poți face diferența între produsele de pe rafturile magazinelor și cum poți alege alimente mai naturale pentru tine și familia ta.
Cum identifici produsele sănătoase și naturale?
În primul rând este obligatoriu să citești etichetele produselor, chiar dacă pe ele apar cuvintele Bio sau ingrediente naturale!
Alege produse care au liste scurte de ingrediente și care nu conțin aditivi artificiali, E-uri, conservanți sau o cantitate mare zahăr, fructoză sau siropuri.
Etichetele produselor încep cu ingredientele care se regăsesc în cea mai mare cantitate în conținutul acelui produs.
Spre exemplu la o etichetă de pâine (naturală) ingredientele sunt puse în următoarea ordine: făină integrală, apă, semințe, maia, sare.
La o ciocolată sau un suc, eticheta cel mai probabil va începe cu zahăr pentru că acesta se regăsește în cea mai mare cantitate în produs.
Câteva exemple de produse naturale pe care le găsești ușor:
- Legume și fructe proaspete și de sezon: ceapă verde, salată, spanac, mere, pere, afine
- Leguminoase: fasole, linte, năut (excelente surse de proteine vegetale)
- Cereale integrale: fulgi de ovăz, orez brun, paste integrale
- Lactate naturale: iaurt natural simplu, kefir, sana, brânză, cașcaval
- Grăsimi sănătoase: avocado, nuci și semințe crude, uleiuri presate la rece (ulei de măsline, ulei de avocadă, ulei de floarea soarelui)
- Carne slabă și pește: carne albă de pui, curcan, pește și fructe de mare capturate în zone curate
- Ouă: ideal de la găini crescute în libertate
Sănătos dar economic?
Bănuiesc că te-ai confruntat și cu întrebarea dacă alimentația sănătoasă presupune automat costuri mai mari.
În realitate, alegerile sănătoase nu înseamnă neapărat prețuri mai ridicate, ci alegeri planificate și informate.
Una dintre cele mai mari preconcepții este că alimentele sănătoase sunt scumpe. De fapt, multe opțiuni sănătoase pot fi mai ieftine decât produsele ultra procesate.
De exemplu, fasolea și lintea, supranumite “carnea săracului”, sunt bogate în proteine și au un cost mult mai mic comparativ cu carnea.
Produsele de sezon sunt de asemenea mai accesibile și mai sănătoase decât cele care sunt transportate de la mari distanțe și păstrate în condiții speciale.
Gătitul acasă, cu ingrediente simple și curate, poate reduce costurile semnificativ comparativ cu mâncarea comandată sau semi-preparatele ultra procesate pe care le găsești în supermarket.
Riscurile alimentelor ultra procesate
Alimentele ultra procesate, precum fast-food-ul, mezelurile procesate și băuturile carbogazoase, sunt adesea ieftine, dar au efecte negative dovedite asupra sănătății.
Studiile arată că aceste alimente au fost asociate cu risc crescut de boli metabolice, diabet zaharat, obezitate și boli cardiovasculare din cauza conținutului ridicat de zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.
Consumul frecvent de alimente ultra procesate este corelat cu creșterea rapidă în greutate și probleme digestive persistente.
Ce poți face acum pentru o alimentație mai naturală?
Planifică mesele și pregătește liste de cumpărături, în acest fel eviți cumpărăturile impulsive și automat alegi produse sănătoase.
Gătește acasă rețete simple și rapide ce pot fi făcute din ingrediente mai naturale și economice.
Referințe:
- Vartanian LR, Schwartz MB, Brownell KD. Effects of soft drink consumption on nutrition and health: a systematic review and meta-analysis. Am J Public Health. 2007
- Hodge RA et al. Consistent and changing consumption of fast-food and full-service meals and 3-year weight change in a large population cohort study. Am J Clin Nutr. 2023.