Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare, este cea mai importantă perioadă de post din calendarul creștin ortodox. În 2025, postul a început pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie.
Față de postul Crăciunului, sunt doar două zile în care este permis consumul de pește:
- 25 martie 2025: Buna Vestire (Blagoveștenia)
- 13 aprilie 2025: Duminica Floriilor
Faptul că nu ai multe zile în care poți include peștele în alimentație, este nevoie să oferi o atenție sporită cantității necesare zilnice de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali.
De ce este importantă o alimentație corectă în perioada postului?
Renunțarea la alimentele de origine animală și trecerea la o dietă bazată exclusiv pe produse vegetale pe o perioadă de timp, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dacă aceasta este echilibrată și diversificată.
O alimentație incorectă în perioada postului, bazată pe un consum crescut de carbohidrați rafinați și alimente procesate sau lipsită de diversitate, duce la deficiențe, oboseală, glicemie crescută și chiar creștere în greutate.
Este important să asiguri aportul necesar de:
- Proteine vegetale: năut, linte, fasole, tofu, soia, mazăre
- Grăsimi sănătoase: avocado, nuci, semințe, uleiuri presate la rece
- Fibre: legume, fructe, cereale integrale și pseudocereale
- Vitamine și minerale: spanac, broccoli, conopidă, varză, fructe de pădure
Alimente recomandate pentru un post sănătos
Năutul, lintea, mazărea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre. Le poți include în supe creme, salate sau preparate principale.
Fasolea, supra numită „carnea săracului” este o sursă de fier, proteine și carbohidrați complecși. Este ideală în salate, ciorbe sau mâncăruri gătite fără ulei.
Spanacul și alte verdețuri reprezintă o sursă bună de fier, calciu și antioxidanți. Se pot adăuga în salate sau mâncăruri preparate la abur.
Nuci și semințe variate care conțin grăsimi sănătoase esențiale pentru funcționarea creierului și sănătatea inimii. Este important să le consumi cu moderație (maximum 30 g/zi).
Avocado, un fruct bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și antioxidanți. Poate fi folosit în salate sau întins pe pâine integrală.
De ce sunt importante rețetele echilibrate din punct de vedere al nutrienților?
Așa cum reiese din numeroase cercetări și practici nutriționale, un post sănătos nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și găsirea alternativelor corecte care să asigure necesarul zilnic de nutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați.
O alimentație dezechilibrată duce la carențe importante, cum ar fi lipsa proteinelor, a calciului, a fierului și a anumitor vitamine din complexul B.
Este esențial să îți planifici mesele în așa fel încât să eviți aceste carențe și să îți menții sănătatea pe termen lung.
Rețetele de post, atent calculate din punct de vedere al macronutrienților (proteine, grăsimi, carbohidrați) și micronutrienților (vitamine și minerale) sunt cheia unei alimentații echilibrate în această perioadă.
Chiar dacă îți sunt la îndemână produse precum pateul vegetal, margarina, uleiurile rafinate sau alte produse ultra procesate, este important de reținut că acestea sunt dăunătoare pentru sănătatea ta!
Postul este despre curățarea organismului și nu de încărcarea lui cu produse pline de substanțe nocive, așadar este extrem de important să aloci timp și să alegi produse cât mai naturale.
O alimentație bine planificată, bazată pe rețete de post echilibrate și nutritive, îți oferă energia necesară pentru a traversa această perioadă cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea ta!
Ai grijă să incluzi zilnic proteine vegetale, profită de zilele cu dezlegare la pește, include grăsimi sănătoase, fibre pentru o paletă variată de vitamine și minerale, pentru a evita carențele și pentru a-ți menține organismul sănătos.