Cum arată alimentația sănătoasă în post? ce să faci și ce să eviți?

Renunțarea la alimentele de origine animală și trecerea la o dietă bazată exclusiv pe produse vegetale pe o perioadă de timp, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dacă aceasta este echilibrată și diversificată.

O alimentație incorectă în perioada postului, bazată pe un consum crescut de carbohidrați rafinați și alimente procesate sau lipsită de diversitate, duce la deficiențe, oboseală, glicemie crescută și chiar creștere în greutate. Află din acest articol cum să ai o alimentație echilibrată atunci când ții post!

Postul Paștelui, cunoscut și sub denumirea de Postul Mare, este cea mai importantă perioadă de post din calendarul creștin ortodox. În 2025, postul a început pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie.

Față de postul Crăciunului, sunt doar două zile în care este permis consumul de pește:

  • 25 martie 2025: Buna Vestire (Blagoveștenia)
  • 13 aprilie 2025: Duminica Floriilor

Faptul că nu ai multe zile în care poți include peștele în alimentație, este nevoie să oferi o atenție sporită cantității necesare zilnice de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali.

 

De ce este importantă o alimentație corectă în perioada postului?

Renunțarea la alimentele de origine animală și trecerea la o dietă bazată exclusiv pe produse vegetale pe o perioadă de timp, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dacă aceasta este echilibrată și diversificată.

O alimentație incorectă în perioada postului, bazată pe un consum crescut de carbohidrați rafinați și alimente procesate sau lipsită de diversitate, duce la deficiențe, oboseală, glicemie crescută și chiar creștere în greutate.

Este important să asiguri aportul necesar de:

  • Proteine vegetale: năut, linte, fasole, tofu, soia, mazăre
  • Grăsimi sănătoase: avocado, nuci, semințe, uleiuri presate la rece
  • Fibre: legume, fructe, cereale integrale și pseudocereale
  • Vitamine și minerale: spanac, broccoli, conopidă, varză, fructe de pădure

 

Alimente recomandate pentru un post sănătos

Năutul, lintea, mazărea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre. Le poți include în supe creme, salate sau preparate principale.

Fasolea, supra numită „carnea săracului” este o sursă de fier, proteine și carbohidrați complecși. Este ideală în salate, ciorbe sau mâncăruri gătite fără ulei.

Spanacul și alte verdețuri reprezintă o sursă bună de fier, calciu și antioxidanți. Se pot adăuga în salate sau mâncăruri preparate la abur.

Nuci și semințe variate care conțin grăsimi sănătoase esențiale pentru funcționarea creierului și sănătatea inimii. Este important să le consumi cu moderație (maximum 30 g/zi).

Avocado, un fruct bogat în grăsimi sănătoase, vitamina E și antioxidanți. Poate fi folosit în salate sau întins pe pâine integrală.

 

De ce sunt importante rețetele echilibrate din punct de vedere al nutrienților?

Așa cum reiese din numeroase cercetări și practici nutriționale, un post sănătos nu înseamnă doar renunțarea la anumite alimente, ci și găsirea alternativelor corecte care să asigure necesarul zilnic de nutrienți: proteine, grăsimi și carbohidrați.

O alimentație dezechilibrată duce la carențe importante, cum ar fi lipsa proteinelor, a calciului, a fierului și a anumitor vitamine din complexul B.

Este esențial să îți planifici mesele în așa fel încât să eviți aceste carențe și să îți menții sănătatea pe termen lung.

Rețetele de post, atent calculate din punct de vedere al macronutrienților (proteine, grăsimi, carbohidrați) și micronutrienților (vitamine și minerale) sunt cheia unei alimentații echilibrate în această perioadă.

Chiar dacă îți sunt la îndemână produse precum pateul vegetal, margarina, uleiurile rafinate sau alte produse ultra procesate, este important de reținut că acestea sunt dăunătoare pentru sănătatea ta!

Postul este despre curățarea organismului și nu de încărcarea lui cu produse pline de substanțe nocive, așadar este extrem de important să aloci timp și să alegi produse cât mai naturale.

O alimentație bine planificată, bazată pe rețete de post echilibrate și nutritive, îți oferă energia necesară pentru a traversa această perioadă cu cele mai bune rezultate pentru sănătatea ta!

Ai grijă să incluzi zilnic proteine vegetale, profită de zilele cu dezlegare la pește, include grăsimi sănătoase, fibre pentru o paletă variată de vitamine și minerale, pentru a evita carențele și pentru a-ți menține organismul sănătos.

Cuprins

Distribuie

Scris de

Oana Teslaru
Nutriționist acreditat ARNFS, specializat în alimentația în Tulburări Endocrine și Psihonutriție

Sunt Oana Teslaru, nutriționist acreditat iar misiunea mea este să te susțin în procesul spre cea mai bună versiune a ta: o persoană mai sănătoasă, mai energică și mai fericită!

Câteva cuvinte despre mine

La 30 de ani am făcut prima schimbare cu adevărat importantă în viața mea, am devenit mama unui băiețel minunat care mă inspiră zi de zi să devin cea mai bună versiune a mea.

Până să devin mamă m-am aventurat în lumea antreprenoriatului, iar acum tot aici sunt dar cu o viziune total diferită.

Am dedicat foarte mult timp lucrând în propria agenție de publicitate full service. După câțiva ani de muncă multă, proiecte mult prea variate și încâlcite am pus punct și … de la capăt, dar diferit!

Am făcut curat în servicii, proiecte și clienți.

Apoi am făcut o curățenie generală la nivel de valori, credințe și chiar sens al vieții. Iar când am tras linia am rămas cu o mână de proiecte care se aliniază cu valorile mele!

În perioada de tranziție, în care mi-am „tratat” stilul de viață, am înțeles că munca este importantă, dar și mai important este modul în care trăiesc și mă îngrijesc.

Am învățat că omul are nevoie de echilibru în toate ariile (fizic, psihic și emoțional).

Așa că odată cu tot acest demers, m-am hotărât să îmi schimb puțin direcția și am devenit nutriționist orientat către prevenție și stil de viață.

Scopul meu este să știu cum să fac alegeri echilibrate pentru mine și pentru familia mea, iar misiunea mea este să împărtășesc cu toți cei care vor o schimbare pozitivă în viață, o părticică din experiența și cunoștințele mele.

Toate resursele și cunoștințele de marketing le folosesc având în vizor aceeași viziune: de a crește doar business-uri care fac bine!

Cum am devenit Nutriționist?

În concediul de creștere al copilului am început să studiez nutriția și la finalul anului 2022 am devenit Consultant Nutriționist certificat ARNFS. Am continuat aprofundarea cu un curs despre Alimentația în Tulburări Endocrine și un Curs de Psihonutriție.

Lunar particip la conferințe medicale care au legătură cu ultimele noutăți din domeniul nutriției, al prevenției și al remisiei bolilor metabolice (obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare).

Pe lângă toate aceste cursuri, mă specializez continuu prin participarea la cursuri și programe valoroase din domeniu.

Tot ce am studiat a fost din pasiune, pentru mine, copilul meu și familia mea, iar acum și pentru tine!

Când am realizat că alimentația sănătoasă și stilul de viață bazat pe echilibru, pot fi ușor de urmat dacă sunt structurate în pași mici și clari, m-am hotărât să împărtășesc aceste strategii cu tine și cu toți cei care fac parte din comunitate de peste 5000 de persoane care crește frumos!

Mai multe despre parcursul meu profesional poți găsi pe profilul de LinkedIn

Dacă vrei să vezi ce fac în timpul liber mă găsești pe Facebook sau pe Instagram

Pagina oficială de Facebook este aici 

Dacă îți place conținutul video mă găsești pe TikTok și pe YouTube

Alte articole din categoria Nutritie

Importanța sprijinului potrivit

Ți-ai propus de nenumărate ori să mănânci mai sănătos, să slăbești câteva kilograme, să începi să faci mișcare sau să-ți aloci timp pentru relaxare, și doar după câteva zile revii…

Primii pași ca să adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare. Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a…

Cum arată alimentația sănătoasă în post? ce să faci și ce să eviți?

Renunțarea la alimentele de origine animală și trecerea la o dietă bazată exclusiv pe produse vegetale pe o perioadă de timp, aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, dacă aceasta…

Feedback

Ajută-ne să îmbunătățim platforma Bioza. Semnalează orice problema sau sugestie.
Îți mulțumim!