Când devine alimentația sănătoasă un pericol?

Afirmații precum: toate lactatele creează inflamație în organism, toate legumele din piețe conțin nivele periculoase de pesticide, consumul de fructe duce la steatoză hepatică, glutenul provoacă boli autoimune, dacă consumi carbohidrați dezvolți rezistență la insulină, apa pe care o bei e plină de micro plastic … duc la dezechilibre puternice în farfurie dar și la nivel psihologic!

Trăim într-o societate în care alimentația sănătoasă este promovată ca un ideal aproape imposibil de atins, iar preocuparea excesivă pentru o alimentație perfectă și curată se poate transforma într-o tulburare nervoasă care poartă numele de ortorexie nervoasă.

 

Ce este ortorexia?

Ortorexia nervoasă este o tulburare caracterizată printr-o preocupare obsesivă pentru alimentația curată și sănătoasă.

Aceasta se manifestă prin excluderea anumitor grupe alimentare, anxietate crescută legată de compoziția meselor și sentimente de vinovăție care apar atunci când regulile autoimpuse nu sunt respectate.

Deși nu este recunoscută oficial ca o tulburare alimentară în DSM-5 (Manualul de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale), aceasta are trăsături comune cu tulburările obsesiv-compulsive și anorexia nervoasă.

Cea mai mare problemă este că această tulburare afectează atât sănătatea mentală cât și pe cea fizică.

 

Ce se întâmplă atunci când alimentația se transformă într-o obsesie

În mod normal, alimentația este percepută atât la nivel mental cât și la nivel fizic ca o activitate care îți face plăcere, iar atunci când alimentația se transformă într-o experiență negativă, ar trebui trase anumite semnale de alarmă.

Iată care sunt principalele efecte negative ale unei tulburări care afectează alimentația:

  • Deficiențe nutriționale datorate eliminării unor grupe alimentare esențiale. În astfel de cazuri apar carențe de vitamine și minerale esențiale pentru o bună funcționare a organismului (deficiență de fier, calciu, vitamine liposolubile, vitamina D3, Omega 3, DHA)
  • Probleme gastrointestinale care pot apărea în urma unui consum dezechilibrat de nutrienți
  • Anxietate și un nivel crescut de stres care apar pe fondul unei griji constante legate de alimentație.

 

Frica resimțită în relația cu alimentația este rezultatul dezinformării pe subiecte de sănătate.

Studiul lui Turner și Lefevre  din anul 2017 a demonstrat că utilizarea excesivă a rețelelor sociale este asociată cu simptome crescute de ortorexie.

Persoanele expuse frecvent la imagini ale unui stil de viață „perfect” sunt mai predispuse să adopte comportamente rigide și nesănătoase în raport cu alimentația.

Aceste platforme promovează de multe ori diete extreme, diverse metode de detoxifiere și o viziune idealizată asupra alimentației, de cele mai multe ori fără o bază științifică solidă.

Rețelele sociale reprezintă un mediu propice pentru dezinformare, unde recomandările nutriționale sunt adesea promovate de persoane fără expertiză medicală.

Persoanele care urmează sfaturi nespecializate pot ajunge să elimine categorii esențiale de alimente, dezvoltând deficiențe nutriționale severe și anxietate alimentară.

 

Soluția?

Este esențial să promovăm echilibrul în alegerile alimentare și nu extremele!

O alimentație sănătoasă este variată, flexibilă și adaptată nevoilor individuale, fără sentimente de culpabilitate, frustrare sau frică.

Educația nutrițională bazată pe dovezi științifice și sprijinul specialiștilor acreditați sunt esențiale pentru a contracara influența negativă a rețelelor sociale.

Alimentația sănătoasă presupune varietate și moderație, fără eliminarea completă a anumitor categorii alimentare, dacă nu există recomandări clare din partea unor profesioniști acreditați în sănătate.

Poți să îți permiți ocazional și consumul de alimente care ies din eticheta de alimente perfecte, fără să simți sentimente de vinovăție.

 

Alimentația este hrană, nu povară!

Cuprins

Distribuie

Scris de

Oana Teslaru
Nutriționist acreditat ARNFS, specializat în alimentația în Tulburări Endocrine și Psihonutriție

Sunt Oana Teslaru, nutriționist acreditat iar misiunea mea este să te susțin în procesul spre cea mai bună versiune a ta: o persoană mai sănătoasă, mai energică și mai fericită!

Câteva cuvinte despre mine

La 30 de ani am făcut prima schimbare cu adevărat importantă în viața mea, am devenit mama unui băiețel minunat care mă inspiră zi de zi să devin cea mai bună versiune a mea.

Până să devin mamă m-am aventurat în lumea antreprenoriatului, iar acum tot aici sunt dar cu o viziune total diferită.

Am dedicat foarte mult timp lucrând în propria agenție de publicitate full service. După câțiva ani de muncă multă, proiecte mult prea variate și încâlcite am pus punct și … de la capăt, dar diferit!

Am făcut curat în servicii, proiecte și clienți.

Apoi am făcut o curățenie generală la nivel de valori, credințe și chiar sens al vieții. Iar când am tras linia am rămas cu o mână de proiecte care se aliniază cu valorile mele!

În perioada de tranziție, în care mi-am „tratat” stilul de viață, am înțeles că munca este importantă, dar și mai important este modul în care trăiesc și mă îngrijesc.

Am învățat că omul are nevoie de echilibru în toate ariile (fizic, psihic și emoțional).

Așa că odată cu tot acest demers, m-am hotărât să îmi schimb puțin direcția și am devenit nutriționist orientat către prevenție și stil de viață.

Scopul meu este să știu cum să fac alegeri echilibrate pentru mine și pentru familia mea, iar misiunea mea este să împărtășesc cu toți cei care vor o schimbare pozitivă în viață, o părticică din experiența și cunoștințele mele.

Toate resursele și cunoștințele de marketing le folosesc având în vizor aceeași viziune: de a crește doar business-uri care fac bine!

Cum am devenit Nutriționist?

În concediul de creștere al copilului am început să studiez nutriția și la finalul anului 2022 am devenit Consultant Nutriționist certificat ARNFS. Am continuat aprofundarea cu un curs despre Alimentația în Tulburări Endocrine și un Curs de Psihonutriție.

Lunar particip la conferințe medicale care au legătură cu ultimele noutăți din domeniul nutriției, al prevenției și al remisiei bolilor metabolice (obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare).

Pe lângă toate aceste cursuri, mă specializez continuu prin participarea la cursuri și programe valoroase din domeniu.

Tot ce am studiat a fost din pasiune, pentru mine, copilul meu și familia mea, iar acum și pentru tine!

Când am realizat că alimentația sănătoasă și stilul de viață bazat pe echilibru, pot fi ușor de urmat dacă sunt structurate în pași mici și clari, m-am hotărât să împărtășesc aceste strategii cu tine și cu toți cei care fac parte din comunitate de peste 5000 de persoane care crește frumos!

Mai multe despre parcursul meu profesional poți găsi pe profilul de LinkedIn

Dacă vrei să vezi ce fac în timpul liber mă găsești pe Facebook sau pe Instagram

Pagina oficială de Facebook este aici 

Dacă îți place conținutul video mă găsești pe TikTok și pe YouTube

Alte articole din categoria Nutritie

Microbiomul intestinal: aliatul invizibil pentru sănătate și echilibru

Microbiomul intestinal este alcătuit din bacterii, virusuri, fungi și alte microorganisme care populează tubul digestiv. Rolul lor este să digere alimente, produc vitamine, reglează sistemul imunitar, influențează greutatea și inclusiv…

Importanța sprijinului potrivit

Ți-ai propus de nenumărate ori să mănânci mai sănătos, să slăbești câteva kilograme, să începi să faci mișcare sau să-ți aloci timp pentru relaxare, și doar după câteva zile revii…

Primii pași ca să adaptezi rețetele la principii de alimentație sănătoasă

În societatea noastră modernă, cu un ritm al vieții din ce în ce mai alert, menținerea unei alimentații sănătoase este o adevărată provocare. Totuși, prin câteva trucuri de adaptare a…

Feedback

Ajută-ne să îmbunătățim platforma Bioza. Semnalează orice problema sau sugestie.
Îți mulțumim!